Участь у відкритті візит-центру Деснянського біосферного резервату ЮНЕСКО

/Files/images/a1/12279193_952922794784493_4583111123087489463_n.jpg

20 листопада 2015 р. у Новгогод-Сіверському районному будинку дитячої та юнацької творчості відкрився візит-центр Деснянського біосферного резервату ЮНЕСКО. Організаторами виступили Новгород-Сіверський районний відділ освіти та Національний природний парк «Деснянсько-Старогутський». В заході взяли участь вчителі загальноосвітніх шкіл Новгород-Сіверського району та міста. Неординарна подія зібрала численних гостей з Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, Мезинського національного природного парку, комунального закладу РЛП «Ялівщина», Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції, Середино-Будського районного будинку дитячої та юнацької творчості, Семенівської ЗОШ №1. Статусу заходу надали участь завідуючої відділом екології Чернігівської ОДА В.Д.Сініговець, заступника голови Новгород-Сіверської РДА з гуманітарних питань Н.М.Чугаєвої та начальника відділу освіти Новгород-Сіверської РДА С.В.Білої, які відкрили захід і вітали учасників.

Далі за програмою відвідали приміщення візит-центру, де представлені інформаційні стенди та література присвячені природі Деснянського біосферного резервату та його ядра – Національного природного парку «Деснянсько-Старогутський». У візит-центрі вже почав свою роботу методичний центр із залучення громадськості до спостережень за станом довкілля. На допомогу вчителям у візит-центрі представлені приклади дослідницьких робіт школярів у вигляді постерів, а також колекції насіння та спилив дерев і чагарників. Візит-центр має стати відкритим майданчиком для проведення найрізноманітніших заходів: екскурсій, навчальних занять, конкурсів. Є можливості для організації біологічних шкіл для учнів та студентських польових практик. В перспективі візит-центр може розширити сферу діяльності і стати осередком не лише еколого-натуралістичної діяльності, а і правової, економічної, історичної, щоб консультувати вчителів шкіл щодо підготовки конкурсних робіт учнів. Знайомство із приміщенням візит-центру завершилося посадкою дерев туї західної на пам’ять про подію і фотографуванням на фоні краєвидів заплави Десни.

Пленарна частина заходу розпочалася із презентацій педагогічних працівників, які вже мають досвід або плани співпраці із НПП «Деснянсько-Старогутський» в напрямку досліджень за станом довкілля. Виступили В.В.Матюк– вчитель Смячської ЗОШ І-ІІІ ст., О.М.Вітель – керівник гуртка Новгород-Сіверського РБДЮТ, Г. М. Хулап– вчитель Семенівської ЗОШ І-ІІІ ст., Н.М.Галущенко– керівник гуртка Середино-Будського РБДЮТ. Підсумував виступи С.М.Панченко– ст. наук. співробітник НПП «Деснянсько-Старогутський». Свою презентацію він присвятив завданням та перспективам роботи візит-центру і наголосив на необхідності займатися еколого-освітньою роботою не лише серед школярів, але й серед інших категорій громадян. Важливо спрямовувати роботу на об’єднанні зусиль науковців, педагогів, діячів культури, громадських активістів та підприємців з метою розвитку регіону на основі принципів сталого розвитку. Також важливо розбудовувати Деснянський БР, для чого варто створити у заплаві р. Десни заказник між руслом річки та адміністративною межею із Сумською областю. В наш час ця територія вже не використовується і заростає чагарниками та лісом. Та навіть оголошення тут заказника не заважатиме сінокосінню – традиційного способу природокористування.

Завершилося зібрання обговоренням перспектив розвитку візит-центру. Зокрема, завідувач кафедрою екології та охорони природи ЧНПУ ім. Т.Г.Шевченка к.б.н., доцент Ю.О. Карпенко наголосив на важливості візит-центру для об’єднання Середино-Будського та Новгород-Сіверського районів, популяризації «бренду» території. Г.М. Лисенко, доцент каф. біології Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, відзначив, що навколо візит-центру вже сформувався колектив, якому й надалі важливо дотримуватися обраної стратегії і варто розробити чіткий план дій. К.б.н., завідувач кафедрою географії ЧНПУ ім. Т.Г.Шевченка О.Г.Пархоменко відзначив унікальні можливості проведення студентських практик на базі візит-центру.

В підсумку учасники зустрічі з нагоди відкриття візит-центру Деснянського БР зійшлися на думці, що основна мета заходу досягнута – коло партнерів для забезпечення діяльності закладу з числа освітян, природоохоронців, представників адміністрацій різних рівнів, громадських організацій сформовано! Важливо, що це відкрита спільнота, готова до широкої співпраці.

Кiлькiсть переглядiв: 242

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.